It always seems impossible until it's done
Nelson Mandela
UWC Maastricht Publications

Het goede voorbeeld geven is helemaal niet zo moeilijk

Over het verbeteren van de wereld, het hebben van passies en het vooral niet vergeten van kinderen! Lara Simons, algemeen bestuurder bij Lionarons GGZ en De Wijkpraktijk, en Fahima Elmi, leerling van UWC Maastricht, gingen met elkaar in gesprek.

Wat hebben de bestuurder van een GGZ-instelling en een 17-jarige leerling van de internationale school in Maastricht met elkaar gemeen? In eerste opzicht misschien niet zoveel. Maar zet Lara Simons en Fahima Elmi samen aan een tafel en al snel blijken er een hoop overeenkomsten te zijn! Aanleiding voor de ontmoeting is de donatie die Lara met haar organisatie doet, om het voor leerlingen zoals Fahima mogelijk te maken om een tweejarig onderwijsprogramma aan UWC Maastricht te volgen. Heel blij is de tiener hiermee. Gepassioneerd vertelt ze over de lessen die ze volgt, de examens die voor de deur staan en haar ervaringen op de campus. En tussendoor heeft ze ook nog tijd over om zich in te zetten voor kinderen en jongeren in opvangcentra. Zelf heeft Fahima van haar tiende tot haar twaalfde in een vrouwenopgvang gezeten. Dit was geen positieve ervaring en daar moet iets aan veranderd worden, zo vindt ze. Daarom zet ze zich in voor Stichting Het Vergeten Kind, die zorgt voor het opvrolijken van de ruimtes in opvangcentra. Ook is ze lid van de jeugdraad Jongeren voor een Veilige Toekomst, om de leefomstandigheden en ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen in vrouwenopvang te verbeteren. Verder is ze, als onderdeel van een stage vanuit school, buddy voor een jonge vluchteling uit Eritrea. Een maatschappelijk betrokken meid is Fahima dus en daar heeft Lara wel oren naar. Het gesprek tussen de twee gaat al snel over de zorg in Nederland en over de positie van kinderen daarin die meer aandacht verdient. Ook zijn ze het er allebei over eens dat het veranderen van de wereld uiteindelijk bij jongeren moet beginnen. En laat daar in de lessen en op school bij UWC Maastricht nou veel aandacht voor zijn. Dankzij donaties van organisaties zoals die van Lara zit Fahima helemaal op haar plek. Inspirerend sluit ze af: “Je moet gewoon beginnen om te kunnen groeien in iets. Het goede voorbeeld geven is helemaal niet zo moeilijk, maar je moet het wel doen!” En met die wijze woorden stemt Lara natuurlijk van harte in.


Heeft dit artikel jou geïnspireerd? Neem dan eens een kijkje op onze donatie-pagina of neem contact op met het Advancement Team om kennis te maken!

Share this article: